ﺳﻪشنبه 23 اردیبهشت 1404 ساعت 18:45

طرح استحصال اتان پارسیان

درباره پروژه


استحصال هیدروکربن های با ارزش از گاز خروجی پالایشـگاه گاز پارسیـان می باشد. گاز خروجی، پس از ورود به سایت مُهر، در برج های دی متانایزر، متان آن جدا شده و به خط گاز سراسری کشور (IGAT 4) تزریق و سایر هیدروکربنها(+C2) بوسیله یک خط لوله ۱۸ اینـچی به طول ۶۳ کیلومتر، از سایت مُهـر به سایت عسلویه منتقل میگردد.

در سایت عسلویه، محصولات اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی استحصال و اتان به خط سراسری خوراک اتان مجتمع های پتروشیمی و بقیه محصولات جهت صادرات به مخازن مربوطه و سپس به اسکله های صادراتی هدایت می گردد.

فناوری تفکیک اتان و فرآورده های سنگین تر از گاز طبیعی تحت عنوان دماهای خیلی سرد (cryogenic) می باشد که لازم است دمای گاز تا کمتر (℃ ۱۰۰-) کاهش یابد، این تکنولوژی تنها در اختیار چند شرکت بین المللی می باشد. مهندسی پایه این طرح با استفاده از دانش روز دنیا و صحه گذاری شده توسط شرکت KT ایتالیا که صاحب دانش فنی مفیدی در این صنعت میباشد انجام شده است بطوریکه راندمان استحصال اتان از خوراک، ۹۵% میباشد.

خوراک طرح گاز غنی می باشد، مقدار این خوراک بالغ بر 74 میلیون متر مکعب در روز (MMSCMD) برآورد می شود که از چهار میدان تابناک، هما، شانول و وراوی تأمین می‌گردد.

تاریخ شروع : 11/11/1393

تاریخ افتتاح : 26/01/1400

 پروژه‌های طرح:

در این پروژه که در شهرستان مهر در استان فارس واقع شده است روزانه ۷۴ میلیون مترمکعب گاز غنی چهار میدان تابناک، شانول، وراوی و هما را از طریق پالایشگاه پارسیان دریافت می‌کند که پس از فرآیندهای جداسازی، سالانه ۱۶ میلیون تن متان به شبکه گاز شهری اختصاص می‌یابد و اتان تولیدی برای تفکیک نهایی و تولید سالانه ۳.۳ میلیون تن اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی به‌عنوان محصول اصلی به مجتمع پالایشگاه پارسیان سپهر در سایت عسلویه منتقل می‌شود.

این پروژه به منظور تفکیک C2+ تولید شده در سایت مهر و تولید محصولاتی شامل اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی و ارسال جهت صادرات محصولات

 

هدف از اجرای پــروژه، انتقـال هـزار متر مکعب در ساعت هیدروکربنهای (C2+) استحصال شده از گاز خروجی پالایشگاه گاز پارسیان بوسیله یک خط لوله ۱۸ اینـچی به طول ۶۳ کیلومتر، از سایت مُهـر به سایت عسلویه می باشد. فشار و دمای سیال در این خط لوله به ترتیب bar ۹۷ و ۳۶ درجه سانتیگراد می باشد. این پروژه شامل ۷ ایستگاه شیر بین راهی و یک ایستگاه لانچر و یک ایستگاه رسیور و همچنین ایجاد ۸ کیسینگ در مسیر خط لوله می باشد. حجم خاکبرداری و کوه بری در این پروژه بالغ بر ۶ میلیون مترمکعب می باشد.

در این پروژه حفاری افقی جهت دار HDD برای اولین بار در ایران صورت گرفت. دلایل اجرای آن شامل کاهش حجم خاکبرداری به حجم یک میلیون و دویست هزار متر مکعب که منجر به کاهش زمان و هزینه گردید، کاهش طول ۵۸۷ متر از اجرای عملیات مسیر سازی می باشد.

مشخصات HDD

 

این پروژه با هدف تامین برق پالایشگاه پالایش پارسیان سپهر در سایت مهر از شبکه سراسری کشور به میزان 20 مگاوات انجام گرفت.

     

arrow_upward